ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΝΟΗΣΗ:

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗΣ


Πολλοί υποστηρίζουν ότι για να ξεπεράσουμε το σκόπελο της οικονομικής κρίσης και των αλληλοσυγκρούσεων που ως κοινωνία βιώνουμε σήμερα, απαιτείται σκληρή εργασία και αιματηρή οικονομία.

Αρκεί όμως αυτό ή χρειάζεται η καθοδήγηση και η εναρμόνηση των ανωτέρω από άλλους συντελεστές προκειμένου να καταστρωθεί και να εφαρμοστεί ένα αποτελεσματικό σχέδιο δράσης επανακίνησης του έθνους;


Προσκεκλημένος ομιλητής:

Ο Νίκος Λυγερός ο οποίος γεννήθηκε στο Βόλο. Ζει και εργάζεται στη Λυών της Γαλλίας, και είναι ο Έλληνας με τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (189 στην κλίμακα Standford-Binet)", καθώς και "ένας από τους 50 εξυπνότερους ανθρώπους στον κόσμο".

Είναι μαθηματικός, και ως ερευνητής κατέχει διάφορα παγκόσμια ρεκόρ στους τομείς της άλγεβρας, της θεωρίας αριθμών και της συνδυαστικής. Είναι συγγραφέας, ποιητής, ζωγράφος, σκηνοθέτης, στρατηγικός σύμβουλος και καθηγητής γεωστρατηγικής. Ασχολείται επίσης με τη μουσική, την κοινωνιολογία, την οικονομία, την αρχαιολογία, και το μάνατζμεντ.

Ανήκει στις ομάδες των ερευνητών που ανακάλυψαν το 1998, δέκα πρώτους διαδοχικούς αριθμούς σε αριθμητική πρόοδο και το 2010 την έκτη λύση της εξίσωσης τ(p) = 0 (mod p) (εξίσωση του Ramanujan, μέσω υπολογιστών).

Είναι δημιουργός ψυχομετρικών δοκιμασιών νοημοσύνης μεγάλου εύρους. Μάλιστα ένα εκ των τέστ εισαγωγής στην Parssociety είναι σχεδιασμένο από τον ίδιο.

Έχει ιδρύσει την οργάνωση «ThePiSociety», τα μέλη της οποίας έχουν δείκτη IQ από 176 βαθμούς και πάνω, που σύμφωνα με στατιστικές αντιστοιχεί σ’ έναν άνθρωπο στο εκατομμύριο.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 6.400 άρθρα, ποιήματα και λογοτεχνικά κείμενα.

                                                                                                                              el.wikipedia (τροποποιηθέν)


....................................................................................................................................................................................

Η "ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ" ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ


Το Interstress σε βασικές γραμμές είναι ένα πρόγραμμα που έχει σαν στόχο την σχεδίαση και ανάπτυξη ενός συστήματος για την ανίχνευση και αντιμετώπιση του άγχους.


Βασίζεται στην έννοια της «ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» (Interreality), όπου μέσω της διασύνδεσης του πραγματικού με έναν εικονικό κόσμο γίνεται εκτίμηση και θεραπεία του άγχους παράλληλα.


Η συμπεριφορά του ασθενή δηλαδή στον πραγματικό κόσμο επηρεάζει το περιβάλλον στον εικονικό κόσμο. Ταυτόχρονα η συμπεριφορά του ασθενή στον εικονικό κόσμο επηρεάζει τη συμπεριφορά του στον πραγματικό κόσμο.


Στην παρούσα φάση, ο εικονικός κόσμος θα υλοποιηθεί μέσω τρισδιάστατων περιβαλλόντων, τα οποία θα επικοινωνούν με βιολογικούς και συμπεριφορικούς αισθητήρες.


Στην πράξη το σύστημα εκτιμά με αντικειμενικό και ποσοτικό τρόπο τα συμπτώματα του άγχους χρησιμοποιώντας αισθητήρες βιολογικών παραμέτρων με ταυτόχρονη ανάλυση συμπεριφορικών δεδομένων.


Περιλαμβάνει:


1.ένα σύστημα στήριξης αποφάσεων για σχεδιασμό θεραπείας κατά του άγχους το οποίο χρησιμοποιεί εξελιγμένους αλγορίθμους ανίχνευσης βασισμένους σε μεθόδους εξόρυξης δεδομένων και μηχανικής μάθησης, και

2.ταυτοχρόνως παρέχει συνεχή παρακολούθηση αλλά και βοήθεια στον  ασθενή.



Δρ. Δημήτρης Τζοβάρας (Επιστημονικός Υπεύθυνος)

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης


...................................................................................................................................................................................................


ΝΑ ΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Ή ΝΑ ΜΗΝ ΖΕΙ:

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΟΤΗΤΑ


Το ερώτημα ρητορικό και διχοτομικό για ευνόητους λόγους, αν σκεφθεί κανείς ότι το άτομο που βρίσκεται σε αυτοκτονική κρίση και λίγο πριν, κατακλύζεται από αισθήματα κατάθλιψης, απελπισίας, αβοηθητότητας, δυσφορίας και αμφιθυμίας.


Το συναίσθημα της αμφιθυμίας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το 70% των ασθενών προστρέχουν σε ψυχίατρο με σκοπό να επικοινωνήσουν τις αυτοκτονικές τους ιδέες και τάσεις, αλλά οι περισσότεροι δυστυχώς με αποτυχία.


Τα παραπάνω δεδομένα ενισχύονται από το ότι η σκέψη τους χαρακτηρίζεται από “constriction of thinking”, “tunnel vision” και σκέπτονται με τον τρόπο «όλα ή τίποτα» (διχοτομική σκέψη).



Προσκεκλημένος ομιλητής:

Αλέξανδρος Μπότσης

Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Αθήνα


Αλέξανδρος Μπότσης

Αναπλ. Καθηγητής

Ψυχίατρος - Αυτοκτονιολόγος

Αναπλ. Καθηγητής Παν/μιο Albert Einstein, ΝΥ, ΗΠΑ  pending

Ιδρυτής & Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Πρόληψης Αυτοκτονιών

Μέλος της τετραμελούς κατευθυντήριας Επιτροπής Π.Ο.Υ. για την Πρόληψη των Αυτοκτονιών

Γεν. Γραμματέας WPA στον τομέα των Αυτοκτονιών

Γεν. Γραμματέας Διεθνούς Ακαδημίας Έρευνας Αυτοκτονιών

Consulting Editor

Archives of Suicide Research

Suicide and Life-Threatening Behaviors


....................................................................................................................................................................


ΙΑΤΡΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ:

ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΕΠΙΛΟΓΗΣ WEB II Ή III.


Κοινή παρουσίαση (X. Mπράτσας, Π. Μπαμίδης & Ι. Αντωνίου)

Ομιλητής  Δρ. Χ. Μπράτσας.


Θα συζητηθούν:


1) Η Οργάνωση της Συντακτικής και Σημασιολογικής Πληροφορίας με επικέντρωση κυρίως στην Ιατρική-Ψυχιατρική.


2)  Η Ιατρική-Ψυχιατρική Οντολογία και τα Διασυνδεδεμένα Δεδομένα (Linked Data)


3) Τα προβληματα συμβατότητος (Cοmpatibility) Ψυχιατρικών Οντολογιών με άλλες σχετικέ Οντολογίες (π.χ. Γενετικής)


4) Η Αναζήτηση Γνώσης Συντακτικά και Στατιστικά (Web II), όπως και Σημασιολογικά (Web III)


5)  Η Μάθηση ως Παίγνιο


6)  Η σημασία της Ανοικτής Γνώσης




Προσκεκλημένος ομιλητής


Δρ. X. Mπράτσας

Διδάσκων στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Επιστήμη

του Διαδικτύου

Τμήμα Μαθηματικών ΑΠΘ



....................................................................................................................................................................


ΨΥΧΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΝΟΣΟΙ:

ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΥΓΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΟΥ


Ο κλινικός ιατρός πολλές φορές έρχεται αντιμέτωπος με περιπτώσεις συνύπαρξης νοσημάτων σε ψυχικό και σωματικό επίπεδο με το ερώτημα που τίθεται να είναι κατά πόσο η φαρμακευτική αγωγή μιας ψυχικής ασθένειας μπορεί να επηρεάσει τη φαρμακευτική αγωγή ενός συνυπάρχοντος σωματικού νοσήματος και αντίστροφα.


Η κατανόηση μηχανισμών που εμπλέκονται με τη φαρμακοκινητική και τη φαρμακοδυναμική, οι αλλαγές στη φυσιολογία λόγω παθολογικών καταστάσεων, η επίδραση γενετικών παραγόντων και συνολικά, πώς όλες αυτές οι παράμετροι συμπλέκονται και αλληλοεξαρτώνται, είναι τα θέματα που πραγματεύονται στη συγκεκριμένη διάλεξη.


Με επίκεντρο τα φάρμακα που χορηγούνται σε ψυχικά νοσήματα, παρουσιάζονται ζητήματα που αφορούν:

Ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων.

Σημεία εμφάνισης και το κλινικό αντίκτυπο αλληλεπιδράσεων φαρμάκων.

Φαρμακολογικές προσεγγίσεις σε εργαστηριακό και κλινικό επίπεδο.

Νεώτερες εξελίξεις για την εκτίμηση του κλινικού αποτελέσματος για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας της φαρμακευτικής αγωγής.


Ο προσκεκλημένος ομιλητής Μάριος Σπανάκης είναι διδάκτορας Φαρμακευτικής και πτυχιούχος Φαρμακοποιός από το Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ.

Η επιστημονική του κατάρτιση επικεντρώνεται στη Φαρμακοκινητική, τη Κλινική και Μοριακή Φαρμακολογία & Θεραπευτική.

Η ερευνητική του δραστηριότητα περιστρέφεται γύρω από την ανάπτυξη βιοαναλυτικών μεθόδων προσδιορισμού ενώσεων φαρμακευτικού ενδιαφέροντος σε βιολογικά υποστρώματα, τους μηχανισμούς απορρόφησης και μεταβολισμού στον οργανισμό, τις αλληλεπιδράσεις φαρμάκων καθώς και την ανάπτυξη in silico μοντέλων για τη εξαγωγή συμπερασμάτων και τη σύνδεση των in vitro δεδομένων με in vivo παρατηρήσεις.


....................................................................................................................................................................


ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΟΣΟ ALZHEIMER:

EINAI ΘΕΜΑ ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΥ Ή ΨΥΧΙΑΤΡΟΥ?


Συχνά στη χώρα μας γεννάται το ερώτημα σε ποιον θα πρέπει να απευθυνθεί η οικογένεια κάποιου για βοήθεια όταν ένα μέλος της πάσχει από τη νόσο Alzhiemer: σε ένα νευρολόγο ή σε ένα ψυχίατρο;

Κάποιος είπε κάποτε ότι οι νευρολόγοι παίρνουν όλες τις ιάσιμες ασθένειες και αφήνουν στους ψυχιάτρους αυτές που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν.

Αν αυτό αληθεύει τότε, η "έκβαση της νόσου φαίνεται να προδιαγράφει την ιατρική ειδικότητα" που θα πρέπει να αναλάβει τους ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Alzheimer.

Κάποτε κάποιος άλλος είπε ότι οι ψυχίατροι παίρνουν όλες τις "αδιαυκρίνητες από πλευράς αιτιοπαθολογίας ασθένειες" και αφήνουν στους νευρολόγους αυτές που τα εργαστηριακά αποτελέσματα τους καθοδηγούν ποια θεραπευτική παρέμβαση θα πρέπει να ακολουθήσουν.

Μπορεί οι υπεραπλουστευμένες αυτές απόψεις να είναι τελείως λανθασμένες αλλά σε εξειδικευμένες περιπτώσεις μπορεί να έχουν ένα εμπεριέχουν ένα βαθμό αλήθειας. Στην περίπτωση πχ της alzheimer γεννιούνται πολλά ερωτήματα μια και διεθνώς η ειδικότητα που εμπλέκεται στην αντιμετώπισής της φαίνεται να διαφέρει από κράτος σε κράτος.

•  Ποια είναι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ ψυχιάτρων και νευρολόγων όσον αφορά την αντιμετώπιση της νόσου αυτής;

•  Τι κάνει μια ασθένεια "νευρολογική" και άλλη "ψυχιατρική";

Υπάρχουν κάποιες "ψυχιατρικές διαταραχές" περισσότερο "νευρολογικές" από άλλες ή το αντίθετο.

Ένας τέτοιας φύσεως διυδισμός (εγκέφαλος/νους) ενώ μπορεί μεν να φαίνεται ότι ακονίζει τις διαισθήσεις μας, από την άλλη πλευρά μήπως δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό ή είναι ακόμα και επιβλαβής;



Προσκεκλημένος ομιλητής: A. A. Bιδάλης


Athanasios A. Vidalis  MD, PhD

Ex Director "Psychiatric Department", Hippokratio General Hospital, Thessaloniki.

Ex Chairman, "Psychiatric Sector", Hippokratio General Hospital, Thessaloniki.

Ex Chairman, "Scientific Board", (2006-8, 2008-10, 2010-2012) Hippokratio General Hospital, Thessaloniki.

President, "International Society of Quality of Life and Medical Practice" (ISoQoL-MP) (qol-congress.gr).

President, "Pan-Hellenic General Hospital Psychiatric Society" (www.4sp.gr/www.pepsigen.gr)

President, "International Society of Quality Medicine" (ISoQM) (www.is-qm.eu)

Ex Counselor, Hellenic American Psychiatric Association

Vice-President, "Hellenic Association of Professional Psychiatrists"

Editor, "Hellenic General Hospital Psychiatry"  Journal

Associate Editor, "Hippokratia" Journal



.............................................................................................................................................................................................


ΙΣΩΣ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ: